Ohjelma

ITSENÄISYYSKÄVELYT 31.11.-9.12.2020:

MAANANTAI 30.11.

Kallion koulutie – kehdosta yliopistoon

30.11. klo 14.00

Kuvaus: Kallion kaupunginosa kätkee sisälleen kappaleen suomalaista varhaiskasvatuksen- ja opiskelun historiaa. Kallion koulutie lähtee liikkeelle sananmukaisesti kehdosta, sillä Kalliossa aloitti Suomen ensimmäinen lastenneuvola. Kalliosta sai alkunsa myös Tampereen yliopisto. 

Kävelykierros muistaa myös kahta instituutiota: ”100 vuotta Etäopetusta Suomessa”  sekä Mannerheimin lastensuojeluliitoa, joka täytti niin ikään 100 vuotta ja aloitti toimintansa Kalliossa. Koronaturvallisuus: Opas käyttää äänenvahvistinta.

Opas: Juhani Styrman / Kallion kävelyfestivaali, palkittu tietokirjailija-kaupunkiopas, joka on perehtynyt Helsingin historiaan.

Lähtöpiste: Toinen linja 17, Mannerheimin Lastensuojeluliiton toimitalon edestä. 

Kesto: 90 min.

Osallistujamäärä: max. 20

Hinta: 12 e. Liput verkkokaupasta.


Helsingin pommitukset

30.11. klo 17.00

Talvisota alkoi 30.11 jolloin ensimmäiset pommit putosivat Helsinkiin. Kierroksella katsotaan, mitä sodan merkkejä Helsingissä on vielä jäljellä. Jos osaa katsoa oikeista paikoista, niin talojen kivijaloista löytyy pommien jälkiä ja katoilta hälytyssireeneitä. Kierroksella kuljetaan Helsingin keskustan pommitusten paikoilla, tutustutaan ilmatorjuntaan ja muihin tärkeisiin sotakohteisiin.

Opas: Pauli Jokinen, joka on kirjoittanut retkikirjan Sunnuntaikävelyllä sotien ajan Helsingissä.

Lähtöpiste: Abrahaminkatu 1-5 (Entinen koulurakennus Hietalahden torin vieressä)

Kesto: 90 min. 

Osallistujamäärä: max. 20

Hinta: 12 e. Liput verkkokaupasta.


TIISTAI 1.12.


Kansallisaarteiden kaupunki

1.12. klo 15.00

Kuvaus: Helsingin keskustasta löytyy varsinainen suma kansallisia kulttuurilaitoksia ja pääkaupungin ainutlaatuisuutta pönkittäviä instituutteja. Kierrämme kansallisaarteelta toiselle samalla kerraten maamme historiaa ja kulttuurimme kulmakiviä.

Opas: Kierroksen suunnittelijana ja oppaana kulttuurihistoriaan hurahtanut kaupunkiopas FM Soili Poikonen.

Lähtöpiste: Kansallisarkiston portaat, Rauhankatu 17.

Kesto: 120 min.

Osallistujamäärä: max. 20

Hinta: 12 e. Liput verkkokaupasta.


KESKIVIIKKO 2.12.


Vallankumouksia ja itsenäisyystaisteluja

2.12. klo 13.00

Kuvaus: Yksityinen on yleistä myös Malmin hautausmaalla, jossa yksittäiset ihmiskohtalot liittyvät maailmaa mullistaviin tapahtumiin. Oliko Åbergin kortteliin haudattu vainaja mukana Bulgarian itsenäisyystaistelussa 1877-78? Entä missä kahakassa punakaartilainen K.W. Lampi kuoli elokuussa 1906? Venäjän helmikuun 1917 vallankumous löi väkivaltaiset laineensa myös Suomeen kun venäläiset sotamatruusit alkoivat tappaa omia upseerejaan. Vierailemme kahakoissa kuolleiden matruusien ja upseerin joukkohaudalla. Tutustumme myös punaisten kortteliin ja Suomen sisällissodassa kuolleiden punakaartilaisten joukkohautaan. 

Opas: Kai Sadinmaa, pappi ja kirjailija

Lähtöpiste: Malmin hautausmaan kappelit

Kesto: 90 min.

Osallistujamäärä: max. 20

Hinta: 12 e. Liput verkkokaupasta.


TORSTAI 3.12.


Alppiharjun pommitukset

3.12. klo 14.00 

Kuvaus: Kierros esittelee toisen maailmansodan pommitusten tuhoja Kallion ja Alppiharjun alueella lähinnä vuosina 1941-1944. Yllättävä ja brutaali pommi-isku tapahtui jatkosodan alkupäivinä kesällä 1941, tällöin Neuvostoliitto pommitti asuintaloja Alppiharjussa. 

Opas: Juhani Styrman /Kallion kävelyfestivaali, palkittu tietokirjailija-kaupunkiopas, joka on kirjoittanut  Alppiharjun historiikin. 

Lähtöpiste: Vaasanpuistikko, Kinaporinkatu 1.

Kesto: 90 min.

Osallistujamäärä: max. 20

Hinta: 12 e. Liput verkkokaupasta.


Eläköön Walter Runeberg!

3.12. klo 15.00

Kuvaus: Walter Runebergin kuolemasta tulee joulukuussa kuluneeksi 100 vuotta. "Suomen Thorvaldseniksi" kutsutun kuvanveistäjän töitä on Helsingin keskustassa useita, yllättävissäkin paikoissa. Tutustumme Runebergin töihin, elämään ja perheeseen - kuuluisaa runoilijaisää unohtamatta.

Opas: Kierroksen suunnittelijana ja oppaana kulttuurihistoriaan hurahtanut kaupunkiopas FM Soili Poikonen.

Lähtöpiste: Leo Mechelinin patsas Säätytalon edessä, Snellmaninkatu 9-11.

Kesto: 90 min.

Osallistujamäärä: max. 20

Hinta: 12 e. Liput verkkokaupasta.


PERJANTAI 4.12.


Itsenäisyyden yhteislaulukävely

4.12. klo 10.30

Kuvaus: Isänmaallis-kristillinen kävelykierros, jonka aikana laulamme yhdessä tuttuja isänmaallisia lauluja ja virrenkin tai pari. Muistelemme itsenäisyytemme ensimmäisiä vuosikymmeniä: käymme paikoissa, jonne putosi pommi, kunnioitamme taistelussa kaatuneita ja kiitokset menevät myös veteraaneille ja lotille. Kiitämme Jumalaa itsenäisestä maastamme ja Tuomiokirkon luona saakoon suustamme kajahtaa Finlandia.

Tuo rohkeasti mukaan lauluäänesi! Jotta kaikilla on turvallinen olo, pidetään huolta turvaväleistä ja lauletaanhan maskien kanssa.

Opas: Teitä johdattaa ja laulattaa auktorisoitu Helsinki-opas Marjut Jalkanen.

Lähtöpiste: J. K. Paasikiven muistomerkki, Arkadiankadun ja Salomonkadun kulma. 

Kesto: 90 min. 

Osallistujamäärä: max. 20

Hinta: 12 e. Liput verkkokaupasta.


Kansalaistori ja Oodi - satavuotislahja Suomen itsenäisyydelle

4.12. klo 14.00

Kuvaus: Tutustumme Helsingin uuteen "kakkosaukioon", Kansalaistoriin ja sitä ympäröiviin rakennuksiin sekä muistomerkkeihin sekä alueen historiaan. Kierroksella pääosassa kuitenkin on Oodi, jossa teemme kunnollisen tutustumiskierroksen kaikissa sen kerroksissa. Tutustumme mm. Oodin arkkitehtuuriin, rakennusmateriaaleihin, rakennusvaiheisiin, taiteeseen, kirjastoon ja lukuisiin talon toimintoihin. Tarinoissa mukana useita Suomen historian merkkihenkilöitä. Sisätiloissa (n. 1h) opas käyttää visiiriä ja tarvittaessa äänenvahvistinta. Oodin korona-ajan sääntöjen mukaan  sen kierroksilla voi olla mukana max 13 henkeä.  

Opas: Irina Lehto, auktorisoitu Helsinki- ja Oodi -opas,  toiminut yli 30 vuotta oppaana sekä ulkomailla että kotimaassa.

Lähtöpiste: Musiikkitalon Mannerheimintien puoleisen sisäänkäynnin edustalla, Mannerheimintie 13.

Kesto: 2 tuntia 

Osallistujamäärä: max. 13

Hinta: 12 e. Liput verkkokaupasta.


Miten Suomesta tuli Suomi?  (Hietaniemen hautausmaa)

4.12. klo 14.00

Kuvaus: Kävelykierros Hietaniemen hautausmaalla kertoo suomalaisen yhteiskunnan arvojen rakentumisesta ennen itsenäisyyttä, sen aatteista ja henkilöistä. Tutustumme historiamme tahtoihmisiin, jotka omalla panoksellaan olivat vaikuttamassa Suomen muotoutumiseen sellaiseksi, jona sen nyt tunnemme. Heissä on myös naisia, joiden osuus historiassa jää usein suurmiesten varjoon. Tutustuessamme heihin huomaamme, miten radikaalisti naisten asema on muuttunut viimeisten 150 vuoden aikana.

Opas: Maria Lappalainen, auktorisoitu Helsinki opas.

Lähtöpiste: Hietaniemen Vanha Kappeli, Mechelininkatu 2 e.

Kesto: 90 min. 

Osallistujamäärä: max. 20

Hinta: 12 e. Liput verkkokaupasta.


LAUANTAI 5.12.


Presidenttien mailla

5.12. klo 11.30

Kuvaus: Tämä kävely on kurkistus Viher-Meilahteen ja sen hienoihin puuhuviloihin - kävelemme kahden aikakauden presidenttien maisemissa ja näemme Helsingin merenrannat kauneimmillaan. Kierros päättyy Seurasaaren sillan lähelle ja ulkoilua on helppo jatkaa omatoimisella tutustumisella museosaareen.

Opas: Tuula Pohjalainen, auktorisoitu Helsinki-opas ja innostunut kulttuurikävelyttäjä.

Lähtöpiste: Seurasaarentie 2. Bussipysäkki H1293 Toivolan huvilan kohdalla

Kesto: 100 min.

Osallistujamäärä: max. 20

Hinta: 12 e. Liput verkkokaupasta.


Magnus Enckellin Helsinki

5.12. klo 12.00

Kuvaus: Kävelykierroksella tutustutaan taidemaalari Magnus Enckellin elämään Töölössä kulkien. Mitä muuta Enckellin elämään kuului kuin maalaustyö, miltä Töölö näytti Enckellin elinaikana ja ketkä kärsivät taiteilijan pianonsoitosta? Itsenäisyysviikon kierroksella kiinnitetään erityistä huomiota siihen, miten kansallisuusaate vaikutti Enckelliin ja Töölöön Suomen suuriruhtinaskunnassa. Entä miten Suomen itsenäistyminen ja Venäjän vallankumoukset vuonna 1917 sekä vuoden 1918 sisällissota näkyivät Enckellin elämässä ja taiteessa? Oppaalla on kierroksella äänenvahvistin.

Opas: Oppaana toimii historioitsija ja erä- ja luonto-opas Tuulia-Tuulia Tummavuori. Tummavuori työskentelee historia- ja luonto-oppaana Uudellamaalla sekä tutkimustöissä historia- ja museoalalla.

Lähtöpiste: Kansallismuseon pääsisäänkäynnin edusta, Mannerheimintie 34.

Kesto: 90 min.

Osallistujamäärä: max. 20

Hinta: 12 e. Liput verkkokaupasta.


Presidentit Hietaniemessä

5.12.klo 13.00

Kuvaus: Itsenäisyytemme takuumiesten viimeinen leposija Hietaniemessä.

Opas: Aulikki Akaan-Penttilä, itsenäisyyden historiaan perehtynyt opas.

Lähtöpiste: Hietaniemenkadun Uusi siunauskappeli. Kaariporttien edessä.

Kesto: 90 min.

Osallistujamäärä: max. 20

Hinta: 12 e. Liput verkkokaupasta.


Urho Kekkosen jalanjäljissä

La 5.12. klo 13.00 

Kuvaus: Opiskelut ja poliitikon ura toivat Savossa ja Kainuussa varttuneen Urho Kekkosen pääkaupunkiin 1920-luvun alussa. Seuraamme Kekkosen vaiherikkaan elämän ja huikean poliittisen uran vaiheita kävelyllä, joka lähtee liikkeelle Ratakadulta Kekkosen ensimmäisen Helsingin työpaikan, Etsivän Keskuspoliisin kulmalta. Nykyisen Suojelupoliisin rakennuksesta EK:n kovaotteisena kuulustelijana tunnettu Kekkonen löysi tulevan puolisonsa konekirjoittajana toimineen Sylvi Uinon.  

Reittimme kulkee Vanhan Ylioppilastalon, Neuvostoliiton valvontakomission tyyssijana toimineen hotelli Tornin ja Kekkosten Kampinkadun asunnon kautta Ostrobotnialle päättyen Finlandia-talolle, jossa ETYK kesällä 1975 kruunasi Kekkosen elämäntyön.

Opas: Oppaana kierroksella toimii Urho Kekkosen elämänvaiheita tutkinut Helsingin ja Turun yliopistojen dosentti Ville Jalovaara.

Lähtöpiste: Punavuoren apteekin edessä, Fredrikinkatu 23

Kesto: 90 min.

Osallistujamäärä: max. 20

Hinta: 12 e. Liput verkkokaupasta.


Suomalaisuuden herättäjät

5.12. klo 13.00

Kuvaus: Ketkä muokkasivat Suomea ja suomalaisuuden ideaa. Kuinka tämä tapahtui ja miten? Näihin kysymyksiin perehdytään Hietaniemen hautausmaalla. Kierroksella liikutaan autonomiasta kohti itsenäistä ja nuorta tasavaltaa. Sopii niin historiasta kiinnostuneille, kuin niille, joille aiheet ovat täysin uusia. Itsenäisyyspäivän aikana perehdymme etenkin kysymyksiin, jotka valottavat Suomen haasteellisia ja menestyksekkäitä hetkiä matkalla kohti omaa tasavaltaa, sekä sen mutkikkaita vaiheita. Tervetuloa!

Opas: Ilari Korpikoski. Historian opiskelija Helsingin yliopistolta. Entinen hautausmaan kausityöntekijä. Vetänyt Hietaniemessä kierroksia kausityöntekijänä. Helsinki Walksin kautta yleisökierroksia, myös Helsingin kävelyfestivaalilla. 

Lähtöpiste: Vanha Kappeli, Hietaniemen hautausmaa. Mechelininkatu 2e. Kappelin etupuolelta, suunnalta joka on heti Mechelininkadun edessä.

Kesto: 90 min.

Osallistujamäärä: max. 20

Hinta: 12 e. Liput verkkokaupasta.


Pohjolan Leijona ja Nuijasota - ruotsalaisuus Kalliossa -kadunnimikävely

La 5.12. klo 14.00

Kuvaus: Helsinki syntyi ruotsalaisten toimesta. Suomi oli satoja vuosia osa Ruotsin valtakuntaa, jonka aikana Suomi, osana Ruotsia,  kehittyi varhaismodernksi valtioksi.  Kallion kadunnimikävely kertoo maiden yhteisestä historiasta ja henkilöistä, jotka kätkeytyvät kadunnimen taakse. Koronaturvallisuus: Opas käyttää äänenvahvistinta.

Opas: Juhani Styrman /Kallion kävelyfestivaali, palkittu tietokirjailija-kaupunkiopas, joka on perhetynyt Helsingin historiaan.

Lähtöpiste: Kustaankadun ja Aleksis Kiven kadun risteys 

Kesto: 90 min.

Osallistujamäärä: max. 20

Hinta: 12 e. Liput verkkokaupasta.


Suomi-teemabaarikierros

5.12. klo 18.00-22.00

Kuvaus: Erilainen tapa viettää lauantai-iltaa: Baarikierros Suomi-teemaisissa baareissa juoma-alennuksin. Teemabaarit läpikotaisin tunteva Aava Gröhn johdattaa erikoisten pubien, ravintoloiden ja kuppiloiden saloihin. Luvassa visuaalisesti runsaita baareja, joiden sisustus kertoo omaa tarinaansa. HUOM! Kierroksen hintaan ei sisälly juomia.  

Opas: Aava Gröhn, teemabaariopas ja Kummalliset Kiertueet (Odd & Strange Tours) yrityksen perustaja.

Lähtöpiste: Vanhan Ylioppilastalon edestä, Mannerheimintie 3.

Kesto: 4 tuntia 

Osallistujamäärä: max. 15

Hinta: 12 e. Liput verkkokaupasta.


SUNNUNTAI 6.12.


Mannerheimin jalanjäljillä

6.12. klo 10.00

Kuvaus: Hulttio vai kansallissankari? Kenties hieman molempia. Kävelykierroksella kuljetaan Gustaf Mannerheimin jalanjäljissä Helsingissä. Kierretään paikoissa, jotka liittyvät marsalkkaan ja kerrotaan niihin liittyviä tarinoita. Missä hän kivitti ikkunoita rikki, missä vietti sodan ensimmäiset päivät, miten hänen isänsä aiheutti skandaalin yliopistolla? Kierros päättyy Eduskuntatalolle. 

Opas: Pauli Jokinen, Helsingin historiaan perehtynyt tietokirjailija ja kävelyopas.

Lähtöpiste: Meritullinkatu 12.

Kesto: 90 min. 

Osallistujamäärä: max. 20

Hinta: 12 e. Liput verkkokaupasta.


Ellen Thesleffin Helsinki

6.12. klo 12.00

Kuvaus: Kierroksella tutustutaan taiteilija Ellen Thesleffin nuoruuden kotikulmiin Bulevardin ja Esplanadin tienoolla ja Thesleffin elämänvaiheisiin. Miltä pääkaupunki näytti ja tuntui Kuopiosta Helsinkiin muuttaneesta tytöstä 1880-luvulla? Entä myöhemmin, kun Suomi itsenäistyi, Helsinki kasvoi kiihtyvää tahtia ja Thesleffistä oli tullut kansainvälistä taiteilijaelämää nähnyt kosmopoliitti? Itsenäisyyspäivän kierroksella käsitellään myös sitä, miten kansallisuusaate, sisällissota ja 1900-luvun alun poliittinen kuohunta vaikutti naistaiteilijoiden asemaan Suomessa. Kierros kestää noin 90 minuuttia ja päättyy Thesleffin kantapaikkaan, Kluuvikadun Fazerin kahvilaan. Kierroksella oppaalla on äänenvahvistin.  

Opas: Oppaana toimii historioitsija ja erä- ja luonto-opas Tuulia-Tuulia Tummavuori. Tummavuori työskentelee historia- ja luonto-oppaana Uudellamaalla sekä tutkimustöissä historia- ja museoalalla.

Lähtöpiste: Sinebrychoffin puiston lammen edusta, Sinebrychoffinkatu 1.

Kesto: 90 min.

Osallistujamäärä: max. 20

Hinta: 12 e. Liput verkkokaupasta.


Espanjantauti Helsingissä 1918-1920

6.12. klo 13.00

Kuvaus: Itsenäisen Suomen alkutaival oli synkkä: Keväällä 1918 maatamme runteli sisällissota ja heti perään espanjantauti - joka tappoi enemmän väkeä kuin sodan taistelut. Espanjantauti nosti korkean kuumeen, aiheutti hengitysvaikeuksia, eikä siihen ollut parantavia lääkkeitä. Epidemia velloi Suomessa  toisiaan seuraavina aaltoina, mutta lopulta siitäkin selvittiin. Tule kuulemaan vahvasti tähän päivään linkittyvä tarina sadan vuoden takaa.

Opas: Jouko Väärälä, Green Cap Toursin perustaja

Lähtöpiste: Erottajan aukio. Usko, toivo, rakkaus -patsas (Svenska Teaternin vieressä)

Kesto: 70 min.

Osallistujamäärä: max. 20

Hinta: 12 e. Liput verkkokaupasta.


Onnellinen Suomi

6.12. klo 13.00

Kuvaus: Kun v. 2018 YK:n World Happiness Report tutkimuksessa Suomi valittiin ensimmäistä kertaa maailman onnellisimmaksi maaksi,  suuri osa suomalaisista tuhahti, että väärin tutkittu. Mekö muka onnellisia? Synkkä ja masennukseen taipuvainen kansa. Koronavuonna 2020 Suomi kuitenkin on uusinut saavutuksen jo kolmena vuonna peräkkäin, joten uskottava se on. Suomalainen onnellisuus on omanlaistaan, se on ennen muuta hyvinvointia, mutta mistä se koostuu? Kävelykierroksella Helsingin keskustassa saat tietää mihin arvoihin hyvinvoinnin rakentaminen on pohjautunut ja millainen historia on tällä onnellisella maalla.

Opas: Maria Lappalainen, auktorisoitu Helsinki opas.

Lähtöpiste: Kampin kappeli, Simonkatu 7 

Kesto: 90 min. 

Osallistujamäärä: max. 20

Hinta: 12 e. Liput verkkokaupasta.


Suomalaisten naisten historiaa Hietaniemen hautausmaalla

6.12. klo 14.00

Kuvaus: Käymme merkittävien naisten ja miestenkin haudoilla ja keskustelemme teoista ja kohtaloista, joilla on ollut merkittävä vaikutus Suomen naisten onneen ja elämään. 

Opas: Ulla-Maija Rouhiainen. Kokenut auktorisoitu Helsinki-opas ja tietokirjailija

Lähtöpiste: Hietaniemen Uusi kappeli, Hietaniemenkatu 20.

Kesto: 90 min.

Osallistujamäärä: max. 20

Hinta: 12 e. Liput verkkokaupasta.


Fennomaniaa ja funktionalismia –arkkitehtuurikierros

6.12. klo 14.00

Kuvaus: Nuoret 1900-luvun alun arkkitehdit loivat itsenäistyvän ja itsenäisen Suomen arkkitehtuuriset kasvot. Muutamat arkkitehdit maksoivat jopa hengellään suomenmielisyydestään. Arkkitehtuurikierros Kalliossa kulkee kansallisromanttisesta jugendista, klassismiin ja päätyen funktionalismiin sekä modernismiin. 

Koronaturvallisuus: Opas käyttää äänenvahvistinta.

Opas: Juhani Styrman/Kallion kävelyfestivaali, palkittu tietokirjailija-kaupunkiopas, joka on perehtynyt Kallion seudun arkkitehtuuriin.

Lähtöpiste: Saarniemenkatu 2 (Siltasaari). 

Kesto: 90 min.

Osallistujamäärä: max. 20

Hinta: 12 e. Liput verkkokaupasta.


MAANANTAI 7.12.


Suomen historia 1809-1918 Herttoniemen kartanolla

7.12. klo 17.00

Kuvaus: Herttoniemen kartanon omistajat Carl Olof Cronstedt ja John Bergbom liittyvät historiallisiin tapahtumiin, jotka muovasivat Suomen itsenäistymistä sekä 1808-1809 että 1918. Kierroksen aikana käymme kartanon päärakennuksessa ja puistossa sekä Knusbackan museotilalla.

Opas: Eva Ahl-Waris, Herttoniemen kartanon museon intendentti

Lähtöpiste: Herttoniemen kartano, Linnanrakentajantie 12.

Kesto: 60 min.

Osallistujamäärä: max. 20

Hinta: 12 e. Liput verkkokaupasta.


Suomen kuningas ja hyvä tsaari 

7.12. klo 17.00 

Kuvaus: Itsenäistymisen jälkeen Suomelle valittiin kuningas. Mutta miksi? Tämä selviää kävelykierroksella, jonka aikana kuullaan muitakin tarinoita Helsingistä ja löydetään myös kaupungin lyhin katu sekä erikoinen hauta.   

Opas: Juho Rautio, Helsinki opas, Yoo-hoo! Tours 

Lähtöpiste: Sanomatalon aula, kahvilaa vastapäätä. Töölönlahdenkatu 2. 

Kesto: 105 min.

Osallistujamäärä: max. 20

Hinta: 12 e. Liput verkkokaupasta.


TIISTAI 8.12.


Pieniä paloja suomalaisuutta

8.12. klo 17.00

Kuvaus: Hakasalmen huvila, Kansallismuseo, Finlandia-talo, Kansalaistori. Kohteiden takaa löytyy palanen suomalaista kulttuuria ja monia asioita, joista voimme olla ylpeitä – vuosisadan aikana muotoutunut arkkitehtuuri, suomen kielen taival Kalevalasta Oodin kirjaston tuhansiin niteisiin, tehdasympäristön muuttuminen viherkeitaaksi, sananvapaus ja demokratia.

Tervetuloa kävelykierrokselle Töölönlahden ja Kansalaistorin maisemiin kuulemaan kaikesta siitä, mitä ympärillämme näemme ja henkilöistä näkemämme takana. 

Opas: Tuula Pohjalainen, auktorisoitu Helsinki-opas ja innostunut kulttuurikävelyttäjä.

Lähtöpiste: Hakasalmen huvila, Mannerheimintie 13 B.

Kesto: 90 min.

Osallistujamäärä: max. 20

Hinta: 12 e. Liput verkkokaupasta.


KESKIVIIKKO 9.12.


Isänmaan varjot 

9.12. klo 13.00

Kuvaus: Hiljennymme Iittalan junaturman joukkohaudalla kansakuntamme suuren tragedian, sotalapseuden, äärelle. Miten on mahdollista, että lastensiirrot Ruotsiin alkoivat vaikka Suomessa hanketta vastustettiin laajasti, asiasta vastaavaa ministeriä myöten? Kuka oli kortteliin 81 haudattu ”sodan uhri”?  Mikä oli lasten kohtalo sodissa? Vierailemme myös teloitettujen kommunistien, desanttien ja vastarintamiesten sekä jatkosodassa teloitetun pasifistin Arndt Pekurisen haudoilla. Mistä Pekurinen ja muut rauhantekijät ammensivat voimansa aikana jolloin yhteiskunnassa vaikutti Lapuan laki ja Hitlerin kunnian loukkaamisesta saattoi saada sakkotuomion?  

Opas: Kai Sadinmaa, pappi ja kirjailija

Lähtöpiste: Malmin hautausmaan kappelit

Kesto: 90 min.

Osallistujamäärä: max. 20

Hinta: 12 e. Liput verkkokaupasta.