30.8.2021

5 kävelyä rikoshistoriaan


Helsingin kävelyfestivaalin ohjelmistossa syyskuussa 2021 on viisi jännittävää kävelyä kaupungin rikoshistoriaan. 

1. Murhakävely Kalliossa

Murhakävelyllä tutustutaan kansaa kohahduttaneisiin henkirikoksiin ja vieraillaan tapahtumapaikoilla Kallion alueella. Kierroksella tutustutaan Kallion rikoksiin yli sadan vuoden ajalta. Kalliossa on tapahtunut ryöstömurha, poliisimurha ja monia muita kansaa kohahduttaneita tapauksia. Oppaana Pauli Jokinen. Kävelyt 7.9. klo 17.00 ja 15.9. klo 17.00.

2. Holtiton Helsinki - tekoja ja tuomioita

Tule mukaan tutustumaan Helsingin kaupungin historian vähemmän mairittelevaan puoleen. Kaupungin perustamisesta on yli 470 vuotta ja tänä aikana on ehtinyt sattua yhtä ja toista. Tällä kierroksella kuulet enemmän tapahtumista siitä vanhemmasta päästä. Surmasiko Beata lapsensa? Oliko Johan tehnyt sopimuksen itse sielunvihollisen kanssa? Kuka puri pormestaria? Kukin teko ja tuomio heijastaa myös aikaansa, ja siksi yritämmekin vastata lisäksi kysymykseen: miksi? Opas Raija Lehtovaara. Kierrokset 10.9. klo 18.00 ja 17.9. klo 18.00.

3. Kieltolakikävely

Matkusta kieltolain aikaiseen Helsinkiin, aikaan jolloin salakuljetus kukoisti, väkivalta rehotti ja kielletty viina virtasi. Tutustu oppaan johdolla salakapakoiden, tippakauppojen ja pirtutalojen historiaan sekä kieltolain lieveilmiöihin. Ketkä kieltolakia oikein kannattivat? Keitä olivat pahamaineiset pirtutrokarit? Mihin käytettiin pirtutorpedoa? Mitkä ovat kieltolain vaikutukset Suomen nykyiseen alkoholipolitiikkaan? Miten kieltolaki vaikutti Pommacin menestystarinaan Suomessa? Kävellään Helsingin keskustan alueella kuullen aikalaistarinoita ja ihmiskohtaloita: palasia Suomen historiasta. Oppaana Jonna Martikainen. Kävelyt 8.9 klo 18.00 ja 17.9 klo 18.00

4. Bobrikovin murha ja muita sortokauden veritekoja

Pauli Jokisen tuoreeseen Verikoirat-kirjaan pohjautuva kävely, jossa tutustutaan 1900-luvun alun sortokauden veritekoihin ja terroristeihin Helsingissä. Kaupungissa tehtiin salamurhia ja pommiattentaatteja. Ketkä olivat kohteina ja keitä oli iskujen takana? Kävelyt 10.9. klo 17.00 ja 17.9. klo 17.00.

5. Komisario Palmun Helsinki

Komisario Palmu seikkaili kumppaneineen Mika Waltarin kirjoissa ja Matti Kassilan elokuvissa. Kävelykierroksella tutustutaan Palmun Helsinkiin ja kuullaan tarinoita liittyen kirjoihin ja elokuviin. Miten näyttelijät päätyivät elokuviin? Millaisen vastaanoton kirjat ja elokuvat saivat? Mihin päin Helsinkiä tarinat sijoittuvat? Opas pauli Jokinen. Kävelyt 6.9. klo 17.00  ja 19.9. klo 11.00.


Liput 15/10 euroa

Kierroksista lisätietoa Ohjelma-sivulla.


Sivun kuvassa kieltolain aikainen pirtun takavarikko. HKM / A. Rönnberg.