17.11.2020

Malmin hautausmaan itsenäisyyskävelyt

Helsingin kävelyfestivaalin itsenäisyyskävelyillä 2020 liikutaan Malmin hautausmaan tunnelmallisissa maisemissa pappi Kai Sadinmaan johdattamana. 

Vallankumouksia ja itsenäisyystaisteluja

2.12. klo 13.00

Kuvaus: Yksityinen on yleistä myös Malmin hautausmaalla, jossa yksittäiset ihmiskohtalot liittyvät maailmaa mullistaviin tapahtumiin. Oliko Åbergin kortteliin haudattu vainaja mukana Bulgarian itsenäisyystaistelussa 1877-78? Entä missä kahakassa punakaartilainen K.W. Lampi kuoli elokuussa 1906? Venäjän helmikuun 1917 vallankumous löi väkivaltaiset laineensa myös Suomeen kun venäläiset sotamatruusit alkoivat tappaa omia upseerejaan. Vierailemme kahakoissa kuolleiden matruusien ja upseerin joukkohaudalla. Tutustumme myös punaisten kortteliin ja Suomen sisällissodassa kuolleiden punakaartilaisten joukkohautaan. 

Opas: Kai Sadinmaa, pappi ja kirjailija

Lähtöpiste: Malmin hautausmaan kappelit

Kesto: 90 min.

Osallistujamäärä: max. 20

Hinta: 12 e. Liput verkkokaupasta.


Isänmaan varjot 

9.12. klo 13.00

Kuvaus: Hiljennymme Iittalan junaturman joukkohaudalla kansakuntamme suuren tragedian, sotalapseuden, äärelle. Miten on mahdollista, että lastensiirrot Ruotsiin alkoivat vaikka Suomessa hanketta vastustettiin laajasti, asiasta vastaavaa ministeriä myöten? Kuka oli kortteliin 81 haudattu ”sodan uhri”?  Mikä oli lasten kohtalo sodissa? Vierailemme myös teloitettujen kommunistien, desanttien ja vastarintamiesten sekä jatkosodassa teloitetun pasifistin Arndt Pekurisen haudoilla. Mistä Pekurinen ja muut rauhantekijät ammensivat voimansa aikana jolloin yhteiskunnassa vaikutti Lapuan laki ja Hitlerin kunnian loukkaamisesta saattoi saada sakkotuomion?  

Opas: Kai Sadinmaa, pappi ja kirjailija

Lähtöpiste: Malmin hautausmaan kappelit

Kesto: 90 min.

Osallistujamäärä: max. 20

Hinta: 12 e. Liput verkkokaupasta.