12.11.2020

4 kävelyretkeä suomalaisen arkkitehtuurin helmien äärelle

Helsingin kävelyfestivaalin itsenäisyyskävelyillä 2020 pääsee tutustumaan Helsingin arkkitehtuuriin ja monumenttaalisiin suurrakennuksiin neljällä eri kierroksella. 

Kansallisaarteiden kaupunki

1.12. klo 15.00

Kuvaus: Helsingin keskustasta löytyy varsinainen suma kansallisia kulttuurilaitoksia ja pääkaupungin ainutlaatuisuutta pönkittäviä instituutteja. Kierrämme kansallisaarteelta toiselle samalla kerraten maamme historiaa ja kulttuurimme kulmakiviä.

Opas: Kierroksen suunnittelijana ja oppaana kulttuurihistoriaan hurahtanut kaupunkiopas FM Soili Poikonen.

Lähtöpiste: Kansallisarkiston portaat, Rauhankatu 17.

Kesto: 120 min.

Osallistujamäärä: max. 20

Hinta: 12 e. Liput verkkokaupasta.Kansalaistori ja Oodi - satavuotislahja Suomen itsenäisyydelle

4.12. klo 14.00

Kuvaus: Tutustumme Helsingin uuteen "kakkosaukioon", Kansalaistoriin ja sitä ympäröiviin rakennuksiin sekä muistomerkkeihin sekä alueen historiaan. Kierroksella pääosassa kuitenkin on Oodi, jossa teemme kunnollisen tutustumiskierroksen kaikissa sen kerroksissa. Tutustumme mm. Oodin arkkitehtuuriin, rakennusmateriaaleihin, rakennusvaiheisiin, taiteeseen, kirjastoon ja lukuisiin talon toimintoihin. Tarinoissa mukana useita Suomen historian merkkihenkilöitä. Sisätiloissa (n. 1h) opas käyttää visiiriä ja tarvittaessa äänenvahvistinta. Oodin korona-ajan sääntöjen mukaan  sen kierroksilla voi olla mukana max 13 henkeä.  

Opas: Irina Lehto, auktorisoitu Helsinki- ja Oodi -opas,  toiminut yli 30 vuotta oppaana sekä ulkomailla että kotimaassa.

Lähtöpiste: Musiikkitalon Mannerheimintien puoleisen sisäänkäynnin edustalla, Mannerheimintie 13.

Kesto: 2 tuntia 

Osallistujamäärä: max. 13

Hinta: 12 e. Liput verkkokaupasta.Fennomaniaa ja funktionalismia –arkkitehtuurikierros

6.12. klo 14.00

Kuvaus: Nuoret 1900-luvun alun arkkitehdit loivat itsenäistyvän ja itsenäisen Suomen arkkitehtuuriset kasvot. Muutamat arkkitehdit maksoivat jopa hengellään suomenmielisyydestään. Arkkitehtuurikierros Kalliossa kulkee kansallisromanttisesta jugendista, klassismiin ja päätyen funktionalismiin sekä modernismiin. 

Koronaturvallisuus: Opas käyttää äänenvahvistinta.

Opas: Juhani Styrman/Kallion kävelyfestivaali, palkittu tietokirjailija-kaupunkiopas, joka on perehtynyt Kallion seudun arkkitehtuuriin.

Lähtöpiste: Saarniemenkatu 2 (Siltasaari). 

Kesto: 90 min.

Osallistujamäärä: max. 20

Hinta: 12 e. Liput verkkokaupasta.Pieniä paloja suomalaisuutta

8.12. klo 17.00

Kuvaus: Hakasalmen huvila, Kansallismuseo, Finlandia-talo, Kansalaistori. Kohteiden takaa löytyy palanen suomalaista kulttuuria ja monia asioita, joista voimme olla ylpeitä – vuosisadan aikana muotoutunut arkkitehtuuri, suomen kielen taival Kalevalasta Oodin kirjaston tuhansiin niteisiin, tehdasympäristön muuttuminen viherkeitaaksi, sananvapaus ja demokratia.

Tervetuloa kävelykierrokselle Töölönlahden ja Kansalaistorin maisemiin kuulemaan kaikesta siitä, mitä ympärillämme näemme ja henkilöistä näkemämme takana. 

Opas: Tuula Pohjalainen, auktorisoitu Helsinki-opas ja innostunut kulttuurikävelyttäjä.

Lähtöpiste: Hakasalmen huvila, Mannerheimintie 13 B.

Kesto: 90 min.

Osallistujamäärä: max. 20

Hinta: 12 e. Liput verkkokaupasta.