15.11.2020

3 kävelyä taiteilijoiden Helsinkiin

Helsingin kävelyfestivaalin itsenäisyyskävelyillä 2020 on kolme kävelyä, joilla kunnioitetaan suuria suomalaisia taiteilijoita. He ovat taidemaalarit Ellen Thesleff ja Magnus Enckell sekä kuvanveistäjä Walter Runeberg. Yllä olevasa kuvassa on Walter Runebergin veistämä patsas isästään.


Eläköön Walter Runeberg!

3.12. klo 15.00

Kuvaus: Walter Runebergin kuolemasta tulee joulukuussa kuluneeksi 100 vuotta. "Suomen Thorvaldseniksi" kutsutun kuvanveistäjän töitä on Helsingin keskustassa useita, yllättävissäkin paikoissa. Tutustumme Runebergin töihin, elämään ja perheeseen - kuuluisaa runoilijaisää unohtamatta.

Opas: Kierroksen suunnittelijana ja oppaana kulttuurihistoriaan hurahtanut kaupunkiopas FM Soili Poikonen.

Lähtöpiste: Leo Mechelinin patsas Säätytalon edessä, Snellmaninkatu 9-11.

Kesto: 90 min.

Osallistujamäärä: max. 20

Hinta: 12 e. Liput verkkokaupasta.Magnus Enckellin Helsinki

5.12. klo 12.00

Kuvaus: Kävelykierroksella tutustutaan taidemaalari Magnus Enckellin elämään Töölössä kulkien. Mitä muuta Enckellin elämään kuului kuin maalaustyö, miltä Töölö näytti Enckellin elinaikana ja ketkä kärsivät taiteilijan pianonsoitosta? Itsenäisyysviikon kierroksella kiinnitetään erityistä huomiota siihen, miten kansallisuusaate vaikutti Enckelliin ja Töölöön Suomen suuriruhtinaskunnassa. Entä miten Suomen itsenäistyminen ja Venäjän vallankumoukset vuonna 1917 sekä vuoden 1918 sisällissota näkyivät Enckellin elämässä ja taiteessa? Oppaalla on kierroksella äänenvahvistin.

Opas: Oppaana toimii historioitsija ja erä- ja luonto-opas Tuulia-Tuulia Tummavuori. Tummavuori työskentelee historia- ja luonto-oppaana Uudellamaalla sekä tutkimustöissä historia- ja museoalalla.

Lähtöpiste: Kansallismuseon pääsisäänkäynnin edusta, Mannerheimintie 34.

Kesto: 90 min.

Osallistujamäärä: max. 20

Hinta: 12 e. Liput verkkokaupasta.Ellen Thesleffin Helsinki

6.12. klo 12.00

Kuvaus: Kierroksella tutustutaan taiteilija Ellen Thesleffin nuoruuden kotikulmiin Bulevardin ja Esplanadin tienoolla ja Thesleffin elämänvaiheisiin. Miltä pääkaupunki näytti ja tuntui Kuopiosta Helsinkiin muuttaneesta tytöstä 1880-luvulla? Entä myöhemmin, kun Suomi itsenäistyi, Helsinki kasvoi kiihtyvää tahtia ja Thesleffistä oli tullut kansainvälistä taiteilijaelämää nähnyt kosmopoliitti? Itsenäisyyspäivän kierroksella käsitellään myös sitä, miten kansallisuusaate, sisällissota ja 1900-luvun alun poliittinen kuohunta vaikutti naistaiteilijoiden asemaan Suomessa. Kierros kestää noin 90 minuuttia ja päättyy Thesleffin kantapaikkaan, Kluuvikadun Fazerin kahvilaan. Kierroksella oppaalla on äänenvahvistin.  

Opas: Oppaana toimii historioitsija ja erä- ja luonto-opas Tuulia-Tuulia Tummavuori. Tummavuori työskentelee historia- ja luonto-oppaana Uudellamaalla sekä tutkimustöissä historia- ja museoalalla.

Lähtöpiste: Sinebrychoffin puiston lammen edusta, Sinebrychoffinkatu 1.

Kesto: 90 min.

Osallistujamäärä: max. 20

Hinta: 12 e. Liput verkkokaupasta.