9.4.2019

Kävelyfestareilla tutustutaan kaupunginosiin


Helsingin kävelyfestivaalilla (17.-28.4.2018) on mahdollisuus tutustua useisiin eri kaupunginosiin. Tutuiksi tulevat mm. Käpylä, Kalasatama, Pasila, Maunula ja Töölö. Tässä vinkit kaupunginosakierroksille:

PUUKÄPYLÄ - HYMYKUOPPA HELSINGIN POSKESSA
Ke 17.4. klo 17.00 ja ma 22.4. klo 15.00
Kuvaus: Tarinaa Käpylän synnystä, kasvusta ja kehityksestä vaikeidenkin vaiheiden kautta yhdeksi Helsingin rakastetuimmaksi asuinalueeksi. Käpylä on aina ollut suosittu esim. taiteilijoiden keskuudessa. Kierroksen pituus noin 2 kilometriä.
Lähtöpaikka: Pohjolankatu 3, vastapäätä ravintola Nyyrikkiä
Opas: Irina Lehto, auktorisoitu Helsinki-opas, jonka koti on ollut Käpylässä melkein aina.
Arvioitu kesto:  2 tuntia
Osallistujamäärä: 25
Hinta ja maksutapa: 10 euroa. Käteinen tai verkkokauppa. Verkkokauppaostoksella varmistat paikkasi kierroksella.


KALASATAMAN KUUKKELI JA KADONNEET KALLIOSAARET
To 18.4. klo 16.30 ja ke 24.4. klo 16.30 
Kuvaus: Kierroksella tutustutaan Kalasataman alueeseen - menneeseen, nykyiseen ja tulevaan. Pukeudu lämpimästi - täällä tuntuu tuulevan aina.
Lähtöpaikka: Kuukkeli-patsas, Junonkadun ja Leonkadun risteyksessä.
Opas: Anu Kivelä, Helsinki-opas
Arvioitu kesto: 90 min.
Osallistujamäärä: Ei rajoituksia.
Hinta: 10 e. Käteinen tai verkkokauppa.


URBAN HIKING - KAUPUNKIVAELLUS TÖÖLÖSSÄ
Su 21.4. klo 11.00. 
Kuvaus: Tutustu kaupunkiin uusin silmin: yhdistä turistikierros, kuntoilu ja luontoelämys! Urban hiking – kaupunkiretkeily tai -vaellus – on ulkoilu- ja kuntoilumuoto, jossa liikutaan pitkiä matkoja kaupungissa, reppu selässä jalkakäytäviä, ulkoilureittejä ja polkuja seuraillen. Välillä pysähdytään katsomaan nähtävyyksiä tai muuten vain tutkimaan kiinnostavia paikkoja. Tällä kierroksella tutustutaan Töölön kaupunginosaan, pysähdellään kiinnostavissa paikoissa matkan varrella ja virkistytään kaupunkiluonnossa. Reitti: Kamppi – Hietaniemi – Sibeliuspuisto –Laakso/Keskuspuisto – Töölönlahti – Kamppi. Reitti kulkee pääosin kävelyteillä, osan matkaa myös sorapintaisia ulkoiluteitä ja polkuja pitkin. Laita jalkaasi mukavat ulkoilukengät ja ota mukaan vesipullo ja pientä evästä. Kävelymatka noin 10 kilometriä.
Lähtöpaikka: Kampin metroaseman läntinen sisäänkäynti, Salomonkatu.
Opas: ”Töölöläinen eräopas” Virva Niissalo, Kuntovirkku
Arvioitu kesto: 3 tuntia
Osallistujamäärä: 20
Hinta ja maksutapa: 10 euroa. Käteinen tai verkkokauppa. Verkkokauppaostoksella varmistat paikkasi kierroksella.


SOTA 1918 VANHASSAKAUPUNGISSA
To 25.4. klo 18.00
Kuvaus: Kävelyllä katsomme rakennuksia, joita käytti 101 vuotta sitten punakaarti ja  suojeluskunta, taloja, joissa asui punaisia ja valkoisia, paikkoja joissa vangittiin ja tehtiin takavarikointeja.
Lähtöpaikka: Katariina Saksilaisen patsas Verkatehtaan puistossa, Matinsillan juuressa, Hämeentie 161 kohdalta rantaan.
Opas: Eero Haapanen, tietokirjailija Sörkan rysäkeisarit -teoksen tekijä
Arvioitu kesto: 90 min.
Osallistujamäärä: Ei rajoitusta
Hinta ja maksutapa: 10 euroa. Käteinen tai verkkokauppa.


MAUNULAN MENNEISYYDEN VARJOT
La 20.4 klo 13.30  ja ma 22.4 klo 10.30
Kuvaus: Siellä missä materialismi ja valta ovat vähissä, yhteisöllisyys ja sosiaalinen pääoma suojaa juurettomia ihmisiä. Maunulan elämänmakuisella kierroksella kuulija kulkee Hulin menneisyyden muistojen rinnalla, kuulee huumeiden käytöstä ja HIVin rantautumisesta Suomeen. Kierros kuuluu Hima & Stradan tuottamiin vaihtoehtoisin kaupunkikierroksiin, joita tuottavat ja vetävät asunnottomuutta kokeneet ihmiset. Hima & Stradan kävelykierrokset eivät ole köyhyysturismia, saatikka tirkistysretki kenenkään elämään. Kierroksilla tehdään vaikuttamistyötä asunnottomuuden vähentämiseksi. Tutustu toimintaan sivuilla www.himastrada.fi
Lähtöpaikka: Miina Äkkijyrkän vasikkaveistosten luona S-Market Maunulaa vastapäätä (Pakilantien ja Suonotkontien välissä)
Opas: Oppaana toimii piilopunkkari Ari “Huli” Huldén. Isossa osassa Hulin elämää on eriarvoisuuden vähentäminen ja Suomen asunnottomuutta kokeneiden jalkapallotoiminnan järjestäminen. Juurettomaksi itseään kuvaava Huli menetti lapsena kodin, sen turvan, välittämisen ja merkityksen, jotka kotiin liittyvät.
Arvioitu kesto: 90 min.
Osallistujamäärä: 15
Hinta: 10 e. Käteinen tai verkkokauppa. Verkkokauppaostoksella varmistat paikkasi kierroksella.


PASILAN PAULOISSA
Pe 19.4. klo 17.00
Kuvaus: Vaihtoehtoisella kävelykierroksella matkataan Pasilan betonibrutalismin tuolle puolen: kansalaisaktivismiin, menneisyyden maisemiin ja puutalojen haamukuviin. Kierroksella mukana kulkee nuorten asunnottomuuden ja mielenterveyden teemat. Kierros kuuluu Hima & Stradan tuottamiin vaihtoehtoisin kaupunkikierroksiin, joita tuottavat ja vetävät asunnottomuutta kokeneet ihmiset. Hima & Stradan kävelykierrokset eivät ole köyhyysturismia, saatikka tirkistysretki kenenkään elämään. Kierroksilla tehdään vaikuttamistyötä asunnottomuuden vähentämiseksi. Tutustu toimintaan sivuilla www.himastrada.fi
Lähtöpaikka: Rauhanasema, Veturitori 3
Opas: Kansalaisvaikuttaminen on Paulalle yksi keinoista olla yhteydessä yhteiskunnan epäkohtiin ja tuoda oman äänensä kuuluviin. Asunnottomuutta kokeneena henkilönä hän tietää, kuinka perusturva horjuu, kun ei ole omaa pysyvää tukikohtaa. Paula puhuu asunnottomuuteen liitetyistä stigmoista ja stereotypioista, jotka eivät aja kenenkään etuja.
Arvioitu kesto: 90 min.
Osallistujamäärä: 20
Hinta: 10 e. Käteinen tai verkkokauppa. Verkkokauppaostoksella varmistat paikkasi kierroksella.