3.4.2019

5 vinkkiä Kallio-kävelyille


Helsingin kävelyfestivaalilla keväällä 2019 on ohjelmassa lukuisia Kallion seudulle sijoittuvia kävelykierroksia. Festivaali järjestetään 17.-28.4.2019. Koko ohjelman löydät etusivulta.

Tässä tärpit Kallioon:

KALLIO-KÄVELY - PASKATORNIN KAUTTA KALLION RAJALLE
Ma 22.4. klo 15.00
Kuvaus: Kallio -kävely on Kallion kävelyfestivaalin legendaarisimpia kävelyjä. Jouhevasti halki Kallion vievä kävely pitää sisällään muun muassa historiaa, arkkitehtuuria, kaupunkilegendoja sekä merkkihenkilöitä. Mutta mikä on paskatorni ja missä kulkee se paljon puhuttu Kallion raja? Reitin pituus noin 3,5 km.
Lähtöpaikka: Paasipuisto, Paasivuorenkatu.
Opas: Seija Sihvonen ja Juhani Styrman. He ovat kaupunkiopastuksen konkareita, he ovat toimineet mm. kaupunkiopastuksen kouluttajina.
Arvioitu kesto: 90 min.
Osallistujamäärä: 50
Hinta ja maksutapa: 10 euroa. Käteinen tai verkkokauppa. Verkkokauppaostoksella varmistat paikkasi kierroksella.


PAKOPELI KALLION TAIVAAN ALLA
Ti 23.4. klo 17.00 ja su 28.4. klo 12.00
Kuvaus: Selvitä tehtäviä Kalliossa ja yritä päästä pois sieltä. Tehtävien ratkominen vaatii nokkeluutta, päättelyä ja tiedonhakua. Pakopeliin voi osallistua 2-6 hengen joukkueilla. Hinta on 10 euroa / jäsen (jokaisella tulee olla lippu ostettuna). Nopeiten tehtävät suorittanut joukkue palkitaan. Joukkueilla pitää olla mukana älypuhelin tiedonhakua ja valokuvaamista varten. Lähde mukaan joko kilpailumielellä tai muuten vaan reippailemaan ja nauttimaan ulkoilmasta.
Lähtöpaikka: Karhupuisto
Järjestäjä: Pakopelin järjestää ja on suunnitellut Helsingin historiaan perehtynyt tietokirjailija Pauli Jokinen.
Arvioitu kesto: n. 90-120 min.
Osallistujamäärä: Ei rajoitettu
Hinta: 10 e. Käteinen tai verkkokauppa.


KURVIN KIERRE
Ke 24.4. klo 17.30 ja la 27.4. klo 12.00
Kuvaus: Kallion katuja parikymmentä vuotta hengittänyt katuopas Pertti ”Poitsu” Stenman johdattaa kuulijansa hipsterimekan rinnakkaistodellisuuteen. Kierroksella kuullaan katupoikien kulttuurihistoriasta ja heistä, joille Kallion kadut ovat aina kuuluneet: lestinheittäjät, seksityöläiset ja asunnottomat ihmiset. Kierros kuuluu Hima & Stradan tuottamiin vaihtoehtoisin kaupunkikierroksiin, joita tuottavat ja vetävät asunnottomuutta kokeneet ihmiset. Hima & Stradan kävelykierrokset eivät ole köyhyysturismia, saatikka tirkistysretki kenenkään elämään. Kierroksilla tehdään vaikuttamistyötä asunnottomuuden vähentämiseksi. Tutustu toimintaan sivuilla www.himastrada.fi
Lähtöpaikka: Vaasanaukio, Kinaporinkatu 1, Mister Easy Business -kopiokoneliikkeen edusta.
Opas: Pertti “Poitsu” Stenman: "Olen kiinnostunut tästä kaupungista ja toisenlaisista tarinoista. Siksi kaupunkikierrokset kiehtovat minua. Harrastan saunakulttuuria ja matkailua. Historiaani kuuluu menneisyys entisenä päihteiden käyttäjänä ja asunnottomana ammatti- ja taparikollisena. Olin vankilassa yli kymmenen vuotta. Nyt minulla on takana 20 vuotta toipumista aktiivisesta päihteiden käytöstä ja vakituinen työpaikka.
Arvioitu kesto: 2 tuntia
Osallistujamäärä: 20
Hinta: 10 e. Käteinen tai verkkokauppa. Verkkokauppaostoksella varmistat paikkasi kierroksella.


RAITIOVAUNUKULJETTAJAN KALLIO: HISTORIAA JA RUNOJA HESARIN KULMILTA
To 25.4. klo 17.00
Kuvaus: Uudenlainen kävelykierros, joka yhdistää runouden ja kaupunkiopastuksen. Kävelyn pohjana on raitiovaununkuljettaja Esko Hytösen (1944-2013) dokumentaariset runot, joissa hän muistelee lapsuuttaan ja nuoruuttaan Kallion kulmilla 50-luvulla. Runojen tapahtumapaikkoja ovat Eskon kotikulmat Hesarilla mm. Hesarin hynda, Sadanmarkan villat jne. Reitin pituus noin 2,5 km
Lähtöpaikka: Tauno Palon puisto, Helsinginkatu 36.
Opas: Seija Sihvonen ja Juhani Styrman. He ovat kaupunkiopastuksen konkareita, he ovat toimineet mm. kaupunkiopastuksen kouluttajina.
Arvioitu kesto: 90 min.
Osallistujamäärä: 50
Hinta ja maksutapa: 10 euroa. Käteinen tai verkkokauppa. Verkkokauppaostoksella varmistat paikkasi kierroksella.


BADDINGIN TIE - JA MUITA TAITEEN JA VIIHTEEN MERKKIHENKILÖITÄ ALPPIHARJUSSA JA SÖRKÄSSÄ
To 18.4. klo 15.00 ja su 28.4. klo 15.00
Kuvaus: Laulaja Rauli ”Badding” Somerjoki (1947-1987) teki merkittävän osan elämäntyöstään Alppiharjussa: asuen, tehden musiikkia ja sinne hänen tiensä myös lopulta päättyi. Badggin tie -kävely on kuin läpileikkaus laulajalegendan elämästä. Kierroksen muita hahmoja ovat muun muassa Olavi Virta, M. A Numminen ja Dallapé-orkesteri. Reitin pituus noin 3 km.
Lähtöpaikka: Sturenkatu 11 (Kalliolan edestä).
Opas: Juhani Styrman, joka on perehtynyt paikallishistoriaan ja kirjoittanut Helsinki-aiheisia kirjoja.
Arvioitu kesto: 90 min.
Osallistujamäärä: 50
Hinta: 10 e. Käteinen tai verkkokauppa. Verkkokauppaostoksella varmistat paikkasi kierroksella.