15.8.2018

Hietaniemen hautausmaa tutuksi kävelyfestivaalilla


Helsingin kävelyfestivaalilla (7.-16.9.2018) pääsee tutustumaan Hietaniemen hautausmaahan monesta eri näkövinkkelistä. Hietaniemi on Suomen tunnetuin hautausmaa. 1800-luvun alussa perustettu hautausmaa kätkee sisälleen lukuisia kiehtovia tarinoita ja sinne on haudattu niin presidenttejä kuin taiteilijoitakin.

Kai Löfgren opastaa kierroksellaan urheilun historiaan. Hietaniemen hautausmaan urheilusankareita -kierroksessa käydään usean suomalaisen menestyneen urheilijan haudalla ja kuullaan tarinoista heidän takanaan.

Hietaniemi on kuin museo - täyttä maamme johtavien kuvanveistäjien veistoksia. Soili Poikonen vetää Kulttuurihistoriaa ja kuvanveistoa Hietaniemessä -kierroksen, jossa tutustutaan kuuluisien kirjailijoiden, taiteilijoiden ja mesenaattien hautoihin sekä muistomerkkien luojiin. Poikosen toinen kierros keskittyy enkelipatsaisiin. Enkelien seurassa -kierroksella katsotaan, millaisia ovat Hietaniemen hautausmaan enkeliveistokset ja ketkä ovat niiden tekijöitä? Kierros keskittyy Hautausmaan vanhalle puolelle.

Seurakuntamestari Pekka Lehtiö vie kävelijät hautausmaan vanhimpiin osiin. Jääkärit ja monikulttuurinen Hietaniemi -kierroksella tutustutaan ortodoksien, tataarien (muslimi) ja juutalaisten hautausmaihin ja hautausperinteeseen sekä vieraillaan Kaartin hautausmaan jääkärikivellä ja Hietaniemen hautausmaan vanhimman osan merkkihenkilöiden haudoilla.

Taiteilijakukkula on Hietaniemen tunnetuimpia alueita. Sinne on haudattu suuri määrä maamme eturivin taiteilijoita ja viihde-elämän edustajia. Siellä on muun muassa Mika Waltari, Akseli Gallen-Kallela ja Spede Pasanen. Taiteilijakukkulan saloihin johdattaa opas Aulikki Akaan-Penttilä.

Kierrosten aikataulut ja lähtöpaikat löytyy Ohjelma-sivulta.