9.8.2018

Helsingin kävelyfestivaalilla syksyllä lähes 40 kävelyä

Pakopeli ulkoilmassa on syksyn festarin uutuuksia.

Syksyn 2018 kävelyfestivaali kestää 10 päivää ja ilahduttaa monipuolisuudellaan. Festivaali järjestetään 7.-16.9.2018 ja ohjelmistossa on lähes 40 opastettua kävelyretkeä.

Helsingin synkempi puoli -teeman alla kierretään Murhakävelyllä Töölössä. Kierros on jatkoa suositulle Murhakävelylle, jossa tutustuttiin viime syksynä Etelä-Helsingin henkirikospaikkoihin. Kalliossa jäljet johtavat sylttytehtaalle eli tutustutaan tarinaan, johon liittyy Tattarisuon ruumislöydöt. Helsingin oudompi puoli -kävelyllä viime keväänä suosiota niittänyt Aava Gröhn johdattaa tällä kertaa Kauhujen Helsinkiin.

Festivaalilla on jälleen historiallisia kävelyitä melkoinen nippu. Helsingin historiaan tutustutaan eri teemojen kautta: Tutkitaan Kallion vanhoja elokuvateattereita, naisten historiaa Kallion alueella, Walter Runebergin upeita patsaita, kieltolain aikaista Helsinkiä, prostituution historiaa, arkkitehtuurin kehitystä jugendista city-Helsinkiin, Diakonissalaitoksen vaiheita ja vakoilijoiden edesottamuksia Suomessa.

Täysin uutena aluevaltauksena kävellään ja kilpaillaan ulkoilmapakopelissä. Pakopeli Helsingin taivaan alla vie kävelijät vanhan Helsingin alueelle Kruununhakaan, josta pääsee pois suorittamalla erilaisia tehtäviä. Kilpailuun osallistutaan joukkueittain - joko kilpailumielessä tai muuten vaan nauttien ulkoilmasta.

Hyvinvointi- ja taidekierroksilla tutustutaan Seurasaareen ja Lapinlahteen. "Seurasaaren arkkitehti" Frithiof Mieritz alias Iiris Autio tekee jännittävän draamaopastuksen Seurasaaren kansanpuistoon. Katja Liuksialan ja Tiina Taipaleen kierroksella puolestaan tutustutaan Lapinlahden sairaalan puutarhan historiaan ja nykypäivään sekä tehdään pieniä aistiharjoituksia. 

Kaupunginosakävelyillä kierretään keskustan ulkopuolisia alueita. Kävelyillä pääsee tutustumaan juuri rakentuvaan Kalasatamaan, taidetta ja luontoa yhdistävään Arabianrantaan ja urbaaniin Alppilaan. Pitäjänmäen historiaan tutustutaan Helsingin Diakonissalaitoksen kautta.

Suositut Hietaniemen hautausmaakierrokset saavat jatkoa. Mukana on uusia kierroksia, kuten urheilusankareiden kierros ja Enkelien seurassa -kävely. Lisäksi ohjelmassa on vanhoja suosikkeja, kuten Taiteilijakukkulan kierros ja jääkärien ja muiden kulttuurien hautausmaita käsittelevä kierros.

Ensimmäistä kertaa kävelyfestivaalin ohjelmassa on myös ulkomaisia kierroksia. Tanja Eranto tutustuttaa patsaiden takapuoliin englanniksi ja Paco Torres tekee saman espanjaksi.

Kävellessä tulee helposti hiki, jonka voi käydä huuhtelemassa virallisessa festarisaunassa Sauna Arlassa, Kalliossa (Kaarlenkatu 15). Festarilippua näyttämällä pääset löylyihin 7 eurolla (norm. 12-14 e). Alennus voimassa festivaalin ajan 7.-16.9.2018. Saunan kotisivut täällä.

Ohjelmakartta löytyy Etusivulta.

Tarkemmat esittelyt kävelyistä Ohjelma-sivulla.

Helsingin kävelyfestivaali 7.-16.9.2018. Tervetuloa!