5.4.2018

5 kiehtovaa kävelyretkeä Kalliossa

Kuva Vaasankadulta 1911. Signe Brander, Helsingin kaupunginmuseo.
Helsingin kävelyfestivaalilla on erinomainen mahdollisuus tutustua Kallion seutuun. Kaikkiaan 5 kävelyretkeä kiertää Kalliossa ja lähiympäristössä.

Kallio-aktiivi Juhani Styrman tuntee alueen kuin omat taskunsa. Hän vetää festareilla kolme Kallio-kävelyä. Ne ovat Styrmanin ja Kallion kulttuuriverkoston suunnittelemia ja ne ovat myös osa Kallion kävelyfestivaalia.

Talvi- ja jatkosodan melskeisiin päästään Styrmanin kierroksella Helsingin pommitukset Kalliossa 1941-1944. Kierros esittelee toisen maailmansodan pommitusten tuhoja Kallion ja Alppiharjun alueella. HELSINGIN POMMITUKSET KALLIOSSA 1941-1944, su 22.4. klo 15.00.

Rakentamaton Kallio -kävely johdattaa toteutumattomien rakennussuunnitelmien äärelle. Helsingissä on kymmeniä, ellei satoja rakennus- ja kaavoitussuunnitelmia, jotka jäivät visioiksi tai toteutuivat vain osittain. Myös Kalliossa oli kiihkeä rakennusboomi 1900-luvun alussa. Miltä Kallio näyttäisikään, jos 1900-luvun alkuvuosikymmenten visiot olisivatkin toteutuneet? RAKENTAMATON KALLIO, ke 25.4. klo 18.00.

Naisten Kallio -kävelyllä kuljetaan sellaisten naisten jalanjäljillä, jotka ovat jättäneet jälkensä Kallion, Helsingin ja Suomen historiaan. Monet heistä ovat olleet alansa uranuurtajia, osa on toteuttanut palavasieluista kutsumustaan ja joidenkin saavutuksia on haluttu kunnioittaa muistomerkein tai nimeämällä heidän mukaansa katuja ja puistoja. Naisten Kallio esittelee myös joukon ”tämän päivän naisia", joista on jälkiä Kalliossa ja onpa eräs heistä kulkenut Kalliosta aivan valtakunnan merkittävimpien vaikuttajien joukkoon. NAISTEN KALLIO, su 29.4. klo 15.00.

Maddalena Benedetti johdattaa kävelyretkellään Kallion historiaan ja nykyisyyteen. Viiniasiantuntijana hän antaa myös erinomaisia ravintolavinkkejä. RAKAS KALLIO, ke 25.4. klo 18.00.

Vuoden 1918 tunnelmiin vie Katja Tikan kävelykierros Paasitorni 1918. Kävelyllä kuullaan Helsingin työväenyhdistyksen historiaa ja sen roolia vuoden 1918 tapahtumissa. Kierroksella päästään myös kipuamaan torniin, josta avautuvat komeat näkymät yli Helsingin kattojen. Kävelyn päätteeksi on mahdollista vierailla itsenäisesti Paasitornin alakerran valokuvanäyttelyssä, jonne kävely päättyy. PAASITORNI 1918, to 26.4. klo 16.30.

Lippuja kävelyille saat verkkokaupastamme.

Tutustu festivaalin ohjelmistoon etusivulla.

Helsingin kävelyfestivaalit 20.-29.4.2018